Tapas przyrządza się z różnych składników: mięs, warzyw, jajek, nakłuwanych na patyczek lub wykałaczkę. Do najpopularniejszych przekąsek należą: banderilla (pikle nadziewane na wykałaczkę), oliwki, fuet (katalońska kiełbasa) oraz mariscos (owoce morza). Tapas podaje się na zimno lub na gorąco i można je jeść siedząc lub stojąc przy barze.
Szynka gotowana

Szynka gotowana

Szynka gotowana jest pożywna, soczysta, aromatyczna, delikatna w smaku i krucha. Doskonale komponuje się z pieczywem, warzywami, jajkami, pastami, serami, sosami, sałatkami oraz innymi wędlinami. Świeże i oczyszczone mięso należy natrzeć mieszanką z wody, soli, majeranku, pieprzu, papryki mielonej, czosnku granulowanego oraz oliwy. Całość odstawia się do lodówki na dobę bądź dwie. Gotowanie szynki zajmuje blisko pół godziny. Przygotowane mięso należy pokroić w plastry i podawać na ciepło albo na zimno.

Pikle z cukinii

Pikle z cukinii

Pikle z cukinii to bardzo smaczny, kwaśno-słodki dodatek do potraw mięsnych, sałatek i kanapek. Mieszankę przygotowuje się dojrzałych cukinii, czerwonej cebuli, soli, białego octu, cukru, żółtej gorczycy, pieprzu i kurkumy. Warzywa przed obróbką powinny być dokładnie umyte i pokrojone w cienkie plasterki, najlepiej na krajalnicy lub mandolinie. Cukinia w marynacie powinna marynować się co najmniej dwie godziny. Gotowe pikle należy przechowywać w słoikach, w chłodnym, nienasłonecznionym miejscu.

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska pachnie oliwą z oliwek, szafranem, tymiankiem i kolendrą. Dzięki niej można nauczyć się łączenia słodkich i pikantnych smaków. Na gorącym Półwyspie Iberyjskim dużym powodzeniem cieszą się chłodniki (zwłaszcza słynne tapas) i lekkie przekąski określane mianem tapas. Rejony nadmorskie obfitują w świeże owoce morza, a górskie ‒ w regionalne sery i wyroby wędliniarskie. W wielu daniach podstawowym składnikiem jest ryż. Posiłki popija się słynnym hiszpańskim winem.

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska to potrawa pochodząca właśnie z tego państwa. Przygotowuje się ją z jajek, ziemniaków, cebuli oraz przypraw. Czasami dodaje się do niej mięso, inne warzywa, czy rybę. Ten omlet hiszpański to pyszne, proste w wykonaniu i sycące danie, które świetnie pasuje na rodzinny obiad.

Owoce morza

Owoce morza

Owoce morza są przysmakiem krajów śródziemnomorskich, takich jak Francja czy Włochy. Popularni przedstawiciele to homar, ośmiornica, krewetki, kraby czy ostrygi. Owoce morza świetnie komponują się z makaronami, pomidorami i papryczkami chilli. Mają podobne wartości odżywcze co ryby, czyli kwasy tłuszczowe omega-3 oraz liczne witaminy z grupy B. Działają antynowotworowo i zwiększają odporność organizmu. Ze względu na częste zanieczyszczenia owoców morza, nie zaleca się podawania ich małym dzieciom i kobietom w ciąży.

Pikle z ogórków

Pikle z ogórków

Pikle z ogórków to jedne z najczęściej przygotowywanych przetworów z ogórków na zimę. Możemy je wzbogacać różnorodnymi przyprawami jednak zawsze zalewamy je słodko-kwaśną marynatą. Zalewa do pikli z ogórków robiona jest przede wszystkim z octu, cukru, soli oraz gorczycy. Oczywiście każdy ma swój ulubiony sposób ich serwowania, możemy przygotować pikle z ogórków pikantne z chili, miodem, czy z papryką.

Polecane przepisy do kategorii Tapas

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Tapas