Ciasto doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tartę można podawać z owocami (na przykład truskawkami, malinami, bananami czy jagodami), lodami wiśniowymi albo bitą śmietaną. Surowe kruche ciasto należy przełożyć do formy i obsypać wydrylowanymi czereśniami. Deser piecze się około 45 minut. Gotową tartę można posypać cukrem pudrem.
Tarta bez pieczenia

Tarta bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia to pomysł na efektowny deser, który wystarczy pokroić nożem jak tradycyjne ciasto. Ich przygotowanie zajmuje z reguły kilkanaście minut. Wystarczy, jak zrobisz spód z herbatników lub krakersów a następnie dodasz wybrany krem. Tarta bez pieczenia jest równie łatwa w przygotowaniu. Wystarczy, że zamiast ciasta kruchego lub francuskiego przygotujesz spód z pokruszonych ciastek lub zmielonych orzechów połączonych z miodem. Do masy na spód możesz dodać także kakao, dzięki czemu uzyskasz smaczne ciasto czekoladowe na zimno. Całość dopełni nadzienie z mascarpone, budyniu lub świeżych owoców.

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami na ciepło lub zimno jest doskonała z lodami oraz odrobiną słodkiego sosu. Na tradycyjnym, kruchym spodzie układa się warstwę jabłek, prażonych, w plasterkach bądź kostce. Można je również skarmelizować i posypać cynamonem, dodać rodzynki i wanilię. Wierzch tarty z jabłkami zdobi kruszonka, beza lub paski ciasta, ułożone w charakterystyczną kratkę. Popularnym rodzajem placka z jabłkami jest także odwrócona tarta Tatin, którą piecze się spodem do góry, co zapewnia jej kruchość.

Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Tarta truskawkowa to ciasto o kruchym spodzie, aksamitnej masie i słodkich owocach na wierzchu. Nadzienie przygotowuje się z serka mascarpone lub masy budyniowej. Masę można zrobić z mleka, cukru, budyniu waniliowego lub śmietanowego, jajek i mąki ziemniaczanej. Składniki na krem podgrzewa się rondlu i po ostudzeniu wykłada się na kruchy spód ciasta. Na masę budyniową układa się świeże owoce. Tartę można też zalać galaretką, np. truskawkową, malinową, brzoskwiniową lub cytrynową.

Tartaletki

Tartaletki

Babeczki z owocami mogą mieć różne oblicze. Jedną z nich są tartaletki, czyli babeczki z ciasta kruchego. Takie ciastka robi się prosto – wystarczy przygotować ciasto kruche, przełożyć je do foremek i zapiec. Gotowe spody wypełnia się ulubionym nadzieniem. W ten sposób można stworzyć babeczki z owocami i budyniem, tartaletki z jabłkami lub kruche ciastka z mascarpone. Jeśli nie chce Ci się zagniatać ciasta kruchego, zawsze możesz zrobić tartaletki z ciasta francuskiego. Wówczas ich przygotowanie potrwa mniej niż 30 minut!

Tarta z morelami

Tarta z morelami

Tarta z morelami i migdałami, wypełniona budyniem lub budyniową pianką to deser, który jest łatwiejszy do przygotowania niż niejedno ciasto. Można go zrobić z moreli w syropie, suszonych lub świeżych. Sekretem tarty z morelami jest ciasto. Jeśli przygotuje się je oddzielnie – wychodzi chrupkie, a jeśli włoży do piekarnika razem z nadzieniem – miękkie i rozpływające się w ustach. Na wierzch tarty z morelami można wyłożyć kratkę z ciasta lub wysypać kruszonkę, a po jej upieczeniu – cukier puder.

Tarta z malinami

Tarta z malinami

Tarta malinowa to sezonowe ciasto ze świeżymi owocami i delikatnym kremem. Różne przepisy wskazują, że ten rodzaj tarty można przyrządzić z budyniem waniliowym, serkiem mascarpone lub białą czekoladą. Spód przyrządza się na klasycznym kruchym cieście na tartę lub na cieście francuskim. Górę zawsze ozdabia się dużą ilością malin, można dodać też inne letnie owoce, takie jak borówki, jeżyny i jagody. Ciekawym połączeniem smaków jest tarta czekoladowa z malinami, czyli deser przyrządzony na ciemnym cieście z dodatkiem kakao.

Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami

Tarta śliwkowa to deser nieodłącznie kojarzący się z późnym latem i jesienią – idealny na chłodniejsze wieczory. Tartę można przygotować w wersji minimalistycznej, czyli po prostu ułożyć owoce na kruchym cieście, a następnie upiec. Trochę bardziej pracochłonna będzie tarta ze śliwkami i budyniem albo tradycyjna tarta ze śliwkami i kruszonką. Amatorom słodkości z pewnością posmakuje również tarta śliwkowa z marcepanem i alkoholowym amaretto. Górę ciasta posypuje się często migdałami, wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.

Polecane przepisy do kategorii Tarta z czereśniami