Kulinarne urozmaicanie sobie codziennego menu ma wiele zalet, m.in. wpływa na uzupełnienie niedoborów składników odżywczych i pozwala na nowe doznania smakowe.
Tofu to azjatycki ser twarogowy wykonany z mleka sojowego. Jest jeszcze mało popularny i ludzie podchodzą do niego z rezerwą, choć zupełnie niepotrzebnie!

Tofu, bowiem zawiera pełnowartościowe białko, tłuszcze nienasycone, witaminy - A, E, z grupy B, a także lecytynę, fosfor, żelazo, magnez, wapń i potas. 
Tofu to produkt bardzo uniwersalny. Jego sprężysta struktura pozwala na marynowanie, smażenie lub grillowanie. Dobrze pochłania smaki, dzięki temu - idealnie sprawdzi się do przyrządzania na słodko i słono. 

Przysmaki, które powstają z tego niepozornego twarożku to między innymi:  grillowane tofu z warzywami, sałatki z tofu, zupa tofucznica - wegańska wariacja na temat jajecznicy, która najlepiej smakuje z dużą ilością szczypiorku.

Zachęcamy wszystkich do wypróbowania tego składnika w swojej kuchni. Okazać się może, że zostanie tam on już na zawsze!

Marynowane tofu

Marynowane tofu

Tofu marynowane nabiera niezwykłego smaku, za każdym razem innego w zależności od składników marynaty. Jeśli dodamy ziół prowansalskich, czosnku i oliwy z oliwek będzie pasował do dań typu włoskiego. Dodatek curry, imbiru, kminu, oleju sezamowego i sosu sojowego nada tofu orientalnego smaku. Natomiast wędzona papryka, czosnek i olej rzepakowy nadadzą mu bardziej mięsny smak.  Tak przygotowane możemy trzymać w zamkniętych słoiczkach w lodówce i dodawać do różnych ciekawych potraw.

Smażone tofu

Smażone tofu

Smażone tofu świetnie zastąpi kawałek wieprzowiny lub kotlet wołowy. Przyrządzenie go nie jest trudne. Wystarczy je zamarynować w ulubionym oleju i przyprawach, a następnie wrzucić na kilka minut na patelnie. Możemy podać je na przykład w towarzystwie smażonych warzyw i kaszy quinoa. Tofu sprawdzi się również jako dodatek do jajecznicy ze szczypiorkiem na niedzielne śniadanie. Pamiętajmy tylko by do smażenia używać twardej odmiany tego sojowego sera.

Mleko sojowe

Mleko sojowe

Coraz większą popularnością zaczynają się cieszyć różne rodzaje mleka roślinnego, między innymi sojowe używamy w kuchni chętniej niż kiedyś. Doceniane jest przede wszystkim przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy, jednak nie tylko. Ten napój sojowy stał się częstym składnikiem zdrowotnych koktajli, czy deserów. Doczekał się nawet różnych smaków, w sklepach można spotkać mleko sojowe waniliowe, czekoladowe, czy truskawkowe.

Sałatka z tofu

Sałatka z tofu

Do wykonania sałatki z tofu możemy użyć naszych ulubionych dodatków. Rukola, pomidorki koktajlowe, czy nawet figi, ten ser jest w stanie urozmaicić każde połączenie. Możemy użyć twarogu sojowego wcześniej zamarynowanego lub wędzonego w ten sposób wzbogacimy smak naszej potrawy. Niezależnie czy mamy ochotę na sałatkę hawajską, chińską lub z dodatkiem awokado, nie bójmy się z niego skorzystać. 

Kotlety z tofu

Kotlety z tofu

Kotlety z tofu mogą przybrać naprawdę różnorodną formę. Przygotowując je możemy wykorzystać ser twardy lub dodatkowo wędzony, nada on  dymny smak naszej potrawie. Takie kotlety mogą być wegetariańskie, a nawet wegańskie wtedy dodajemy ugotowaną kaszę, posiekane warzywa-cebulę, czosnek, marchewkę czy por.  Jeśli nie wyobrażamy sobie posiłku obiadowego bez mięsa nic nie stoi na przeszkodzie by ser wymieszać z mielonym drobiem, czy wieprzowiną.

Makaron z tofu

Makaron z tofu

Ser sojowy można używać do wielu potraw. Jednym z przykładów będzie makaron z tofu, który świetnie komponuje się z warzywami i sosem sojowym. Do jego wykonania pokrójmy w cienkie paski paprykę, cukinie, cebule, boczniaki , czy na przykład dodajmy pędy bambusa.  Świetnie sprawdzi się takie spaghetti wegetariańskie, chociaż każdy rodzaj makaronu będzie tu mile widziany, chociażby sojowy. Takie danie obiadowe będzie sycące, a jednocześnie pyszne i oryginalne. 

Znaleźliśmy 121 przepisów w kategorii Tofu

Szaszłyki z tofu

Szaszłyki z tofu

czarrna czarrna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyszna tofucznica

Pyszna tofucznica

AniaHania AniaHania

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Panierowane tofu

Panierowane tofu

Di bloguje Di bloguje

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: