Biszkopt do tortu możemy też zastąpić bezą. Klasyczną odmianą jest rozpływająca się w ustach beza Pavlova – w formie dwupiętrowego ciasta przełożonego słodkim kremem. Z zewnątrz chrupiące a w środku puszyste piankowe wnętrze bezy, doskonale komponuje się z serkiem mascarpone oraz w wydaniu francuskiego dakłas (Dacquoise)– wypełnione masą śmietanową, orzechami i daktylami.
Tort bezowy z owocami

Tort bezowy z owocami

Tort bezowy wspaniale prezentuje się z owocami, zwłaszcza tymi sezonowymi. Do tego odpowiedni krem i niebiański deser gotowy. Możemy podać go na imprezie ogrodowej, tarasowej, czy domowej wszędzie będzie się prezentował obłędnie. Tort bezowy możemy podać z truskawkami, malinami, żurawiną, jagodami, czy wiśniami. Oczywiście każde inne owoce również sprawdzą się znakomicie.

Tort pavlova

Tort pavlova

Tort bezowy pavlova to deser, który został przyrządzony na cześć rosyjskiej prima baleriny o tym właśnie nazwisku. Jest to niezwykle prezentacyjny deser przygotowywany z blatów bezowych bitej śmietany i owoców. Obecnie jest on bardzo popularny w wielu krajach, przygotowuje się go na różnorodne uroczystości. Tort pavlova możemy przygotować z mascarpone oraz truskawkami lub innymi owocami.

Tort dla dzieci

Tort dla dzieci

Torty dla dzieci to cukiernicze wyzwanie dla mam. Ciasto powinno być przygotowane w inny sposób niż tradycyjny tort. Poncz do nasączenia biszkoptu zamieniamy na sok a w masie zrezygnujemy z dużych ilości cukru i kakao. Jeżeli chcemy bez obaw poczęstować dziecko kawałkiem tortu z okazji pierwszych urodzin lub komunii, zdecydujmy się na naturalne receptury, np. przełóżmy biszkoptowe warstwy masą budyniową. Cukierniczym trendem stały się torty inspirowane postaciami z bajek. Cukrowe figurki mogą być ustawione na torcie lub namalowane na jego powierzchni. Torty mogą też mieć ciekawe kształty, np. samochodu lub lalki.

Tort bezowy z mascarpone

Tort bezowy z mascarpone

Tort bezowy z mascarpone smakuje wyjątkowo delikatnie i śmietankowo. Możemy go podać na nawet najbardziej wyjątkową okazje, ponieważ prezentuje się niezwykle wytwornie niebanalnie. Taki krem do tortu bezowego przygotowujemy z tego właśnie serka, ubitej wcześniej śmietany i rozpuszczonej wcześniej żelatyny. Wszystkie składniki dokładnie ale delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto. Świetnie będzie prezentował się tort bezowy z mascarpone i truskawkami lub malinami.

Tort bezowy z bitą śmietaną

Tort bezowy z bitą śmietaną

Tort bezowy z bitą śmietaną nie wymaga od nas wielkiego nakładu pracy, czy składników. Wystarczy upiec blaty bezowe z ubitych pianek z cukrem, a po przestudzeniu przełożyć je ubitą w między czasie śmietaną. Taki deser zachwyci naszych gości i da nam powody do dumy. Chrupiący z zewnątrz i lekko ciągnący w środku smakuje po prosu wspaniale. Tort bezowy z bitą śmietaną możemy podać dodatkowo z owocami- truskawkami, malinami, czy jagodami.

Polecane przepisy do kategorii Tort bezowy

Znaleźliśmy 97 przepisów w kategorii Tort bezowy

Torcik bezowy

Torcik bezowy

Wiesia G Wiesia G

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: