Tymianek to roślina z rodziny jasnotowatych. Występuje w Afryce Północnej i krajach basenu Morza Śródziemnego. Tymianek ma drobne zielone listki i fioletowy kwiatostan. Roślina wydziela intensywny zapach i smakuje lekko pikantnie.

Zastosowanie tymianku w kuchni

Tymianek stosuje się głównie jako przyprawę w kuchni śródziemnomorskiej oraz w krajach bałkańskich. Roślinę dobrze łączy się z imbirem, rukolą, goździkami, koprem włoskim i gałką muszkatołową. Najlepiej pasuje do tłustych potraw, takich jak smażona wieprzowina lub dania z kiełbasą. Świeży tymianek komponuje się również z daniami z makaronem, jajecznicą, rybami i gulaszem.

Tymianek - właściwości zdrowotne

Tymianek ma dużą zawartość flawonoidów, które działają przeciwgrzybiczo i przeciwutleniająco. Roślina działa moczopędne oraz obniża ciśnienie krwi. Napar z tymianku sprzyja również oczyszczaniu dróg oddechowych. Roślina zawiera tymol – olejek eteryczny mający działanie antybakteryjne. Dobrze więc stosować tymianek w przypadku infekcji bakteryjnych gardła i kaszlu.