Wino z winogron to prawdziwy klasyk wśród trunków. Najbardziej lubiane i pożądane jest wino własnej roboty zrobione z dorodnych, czerwonych winogron. Jego fermentacja jest procesem składającym się z trzech etapów: zafermentowania - zmętnienie zawartości balonu, fermentacji burzliwej - klarowania oraz fermentacji cichej czyli dojrzewania wina. Gotowe wino winogronowe to sposób na wykwintną przekąskę po ciężkim lub tłustym posiłku. Ten esencjonalny napój to również pyszny element romantycznej kolacji dla dwojga lub sposób na ciekawy upominek dla przyjaciół.
Wódka z winogron

Wódka z winogron

Dzięki szerokiej wyobraźni, na naszych stołach znaleźć można oryginalną i ciekawą w smaku wódkę z winogron. Jest ona alternatywą dla tradycyjnych trunków i sposobem na urozmaicenie przyrządzanych przez nas potraw. Bimber z winogron jest natomiast nieco mocniejszy i bardziej wyrazisty. Można poczęstować nim gości przybyłych na rodzinną uroczystość czy wieczorne spotkanie. Przygotowywane na jego bazie nalewki z bimbru, znajdują zastosowanie podczas smażenia mięs, wypiekania ciast, a także komponowania kremów i mas.

Sok z winogron

Sok z winogron

Początek jesieni to najlepszy czas na robienie owocowych przetworów. Jednym z bohaterów tego okresu jest niewątpliwie jędrny i słodki winogron. Przysmak ten warto spożytkować między innymi na sok z winogron, który okaże się zdrowym napojem oraz uzupełnieniem zimowych obiadów. Ciekawą odsłoną tych owoców będzie również konfitura i dżem z winogron. Owoce wystarczy ugotować z cukrem, przetrzeć przez sito, przełożyć do słoików i zapasteryzować. Tak przygotowane przetwory dobrze zasmakują w roli nadzienia do naleśników, pączków czy chrupiących rogalików.

Wino owocowe

Wino owocowe

Słodkie, aromatyczne i esencjonalne - takie jest właśnie wino owocowe. Do jego zrobienia wykorzystać możemy najróżniejsze gatunki owoców: aronie, maliny, czereśnie, jagody czy jabłka. Każda z propozycji charakteryzuje się odrębnym smakiem, aromatem i barwą. Wino owocowe jest pysznym materiałem na dodatek do ciasta, galaretki czy wytrawnej potrawy. Na szczególną uwagę zasługuje szczególnie oryginalne wino z jarzębiny czy orzeźwiające wino z agrestu. Dla każdego coś wyjątkowego!

Wino domowe

Wino domowe

Wino domowe to fantastyczny sposób na oryginalny trunek do barku. Wśród najbardziej lubianych jest wino z winogron, wiśni czy porzeczek. Doskonale pasują one do dań obiadowych, ale dobrze sprawdzają się też jako dodatek do deserów czy ciast. Wino szczególnie ładnie zaprezentuje się w ozdobnych karafkach czy kryształowych butelkach. Domowa produkcja wina może się stać również pasją dla koneserów tego trunku - pozwala na odkrywaniu coraz to nowszych kompozycji owocowych.

Nalewka owocowa

Nalewka owocowa

Końcówka lata to najlepszy okres na domowe przetwory. Wśród niech na szczególną uwagę zasługuje nalewka owocowa, którą przygotować można na bazie wódki lub spirytusu. Ciekawą odsłoną takiego trunku jest nalewka z pigwy - pysznie smakuje, a przy tym rozgrzewa w chłodne, jesienne wieczory. Nalewka z wiśni lub z aronii to z kolei propozycja ale wielbicieli bardziej wyrazistych smaków - warto zaserwować ja do dziczyzny lub potraw jednogarnkowych. Owocowa nalewka doskonale sprawdzi się też w roli oryginalnego podarunku, który warto uzupełnić o samodzielnie przygotowany wypiek.

Nalewka z winogron

Nalewka z winogron

Nalewka winogronowa to propozycja dla wymagających smakoszy napojów alkoholowych. Trunek ten przyrządza się z dojrzałych winogron zarówno jasnych jak i ciemnych. W zależności od użytych owoców nalewka przyjmuje barwę słomkową lub ciemnoczerwoną. Trunek z winogron ma zazwyczaj ok. 40-45% zawartości alkoholu. Większą jego ilość osiąga natomiast nalewka na spirytusie. Nalewkę podaje się gościom w małych kieliszkach, najczęściej do pikantnych przekąsek czy mięs.