Yerba mate to jasno-zielony susz ze zmielonych drobno gałązek oraz listków ostrokrzewu paragwajskiego. Yerba mate to nie herbata a napar, który przygotowuje się w inny sposób. Do naczynia wsypuje się susz, który sięga nawet do ¾ jego wysokości. Można go zalewać wodą 3-, a nawet 5-krotnie. Woda może być gorąca (ale nie wrząca, o temperaturze, około 70-80 stopni Celsjusza) lub zimna. Do smaku yerby trzeba przywyknąć. Na początku jest on bardzo intensywny o delikatnie ziołowym aromacie. W zależności od mocy naparu (ilości użytego suszu) jest lekko cierpki, kwaskowaty z subtelną goryczą.

Właściwości yerba mate

Yerba mate jest ceniona przede wszystkim ze względu na silne działanie pobudzające i rewitalizujące. Dodaje energii podobnie jak kawa, ale w przeciwieństwie do niej nie podrażnia śluzówki żołądka, nie podnosi ciśnienia, nie wypłukuje magnezu, ani nie pozostawia nalotu na zębach. Regularne picie yerba mate pozytywnie wpływa na cały organizm, min.: zwiększa przemianę materii, poprawia koncentrację, wzmacnia odporność i oczyszcza.

Przybory do yerba mate

Ze względu na to, że yerbę zalewa się kilkukrotnie, a listki suszu są bardzo drobne, najlepiej pić ją przez słomkę z filtrem lub małym siteczkiem na końcu, czyli bombillę. Bombillę są produkowane z metalu lub drewna (najczęściej bambusa). Do picia yerba mate używane są również specjalne kubeczki o nazwie matero. Matero może być ceramiczne, drewniane (z tykwy) lub metalowe.

Polecane przepisy do kategorii Yerba mate

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Yerba mate