Łosoś to jedna z najwartościowszych ryb, która idealnie nadaje się zarówno do gotowania jak i smażenia. Wersja pieczona i wędzona jest szczególnie lubiana przez amatorów nieco wyrazistszych smaków. Wcześniej – symbol bogactwa i luksusu, teraz gości coraz częściej na naszych stołach nie tylko od święta.
Wyróżniamy wiele odmian łososia, których mięso nieco różni się barwą – od jasnoróżowej po ciemnopomarańczową. Bogate w kwasy nienasycone Omega 3 sprawia, że nasz układ nerwowy pracuje w niezaburzonym rytmie. Regularne spożycie łososia przyczynia się również do prawidłowej pracy serca.
Pieczony łosoś z warzywami, grillowany w marynacie z ziołami czy pieczony w folii – każda forma przygotowania podkreśla jego wyjątkowy, delikatny smak. Jest składnikiem wielu tart jajecznych z brokułami oraz zapiekanek makaronowych z serem i warzywami. Jego uniwersalność sprawia, że jest idealny niemal w każdej postaci.
W tym dziale znajdziesz mnóstwo inspiracji na dania z łososiem. Zainspiruj się i stwórz danie, które zachwyci wszystkich domowników!
Pieczony łosoś z warzywami, grillowany w marynacie z ziołami czy pieczony w folii – każda forma przygotowania podkreśla jego wyjątkowy, delikatny smak. Jest składnikiem wielu tart jajecznych z brokułami oraz zapiekanek makaronowych z serem i warzywami. Jego uniwersalność sprawia, że jest idealny niemal w każdej postaci.
W tym dziale znajdziesz mnóstwo inspiracji na dania z łososiem. Zainspiruj się i stwórz danie, które zachwyci wszystkich domowników!