Wielkanoc to czas malowania jajek , gdzie rozmaite kraszanki, pisanki czy drapanki przyozdabiają nasze stoły. Od tych barwionych sokiem z cebuli, przybierających odcienie fioletu i czerwieni, po te zanurzane w naparze z trzciny i rumianku, mieniące się słonecznymi kolorami.
Tradycyjne baby drożdżowe z kruszonką są wzbogacane rodzynkami oraz skórka pomarańczową, polane lukrem królewskim lub nieco rzadszym, cytrynowym. Wielbiciele tych wypieków coraz częściej eksperymentują i tworzą drożdżowe babki odrywane, nie tracąc przy tym na smaku i wyglądzie.
Soczyste mięsiwa również kształtują wygląd tradycyjnego posiłku wielkanocnego. Pieczony schab podawany obowiązkowo z chrzanem, czy domowy pasztet występujący w różnych odmianach i formach.
Wielkanocny żur i barszcz biały to niewątpliwe królowe wśród zup na świątecznym stole. Podawane wraz z białą kiełbasą, okraszone jajkiem i świeżym majerankiem świetnie wpisują się w polską tradycję.
Jajka w majonezie czy kolorowe pasty jajeczne idealnie uzupełniają świąteczne menu, zachęcając do wypróbowania coraz to nowszych pomysłów na ich przygotowanie.
Soczyste mięsiwa również kształtują wygląd tradycyjnego posiłku wielkanocnego. Pieczony schab podawany obowiązkowo z chrzanem, czy domowy pasztet występujący w różnych odmianach i formach.
Wielkanocny żur i barszcz biały to niewątpliwe królowe wśród zup na świątecznym stole. Podawane wraz z białą kiełbasą, okraszone jajkiem i świeżym majerankiem świetnie wpisują się w polską tradycję.
Jajka w majonezie czy kolorowe pasty jajeczne idealnie uzupełniają świąteczne menu, zachęcając do wypróbowania coraz to nowszych pomysłów na ich przygotowanie.