zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 706]

Przystawka śledziowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Przystawkę robi się szybko i sprawnie. Smaki składników idealnie się ze sobą komponują. Można ją podać w misce jako sałatkę, lub w pucharku.

Przystawka śledziowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Przystawka śledziowa

 

  • 1 słoik marchewki konserwowej krojonej ( 250 g)
  • 6 filetów śledzia marynowanego
  • 1 puszka groszku konserwowego ( 400 g)
  • 1 por
  • 1 słoik ogórków korniszonów ( 500 g)
  • majonez (pikantny) + śmietana lub jogurt -zmieszane
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przystawka śledziowa
Marchew i groszek odcedzam, każdy osobno. Z filetów ściągam skórę i kroję w kostkę. Por myję i kroję drobniutko.

Korniszony kroję w kosteczkę. Jeśli robię tradycyjną sałatkę, to wszystkie składniki mieszam w misce z majonezem, doprawiam i gotowe.

Jednak warstwowa wygląda bardziej apetycznie. W pucharku układam kolejno, marchew, groszek, majonez, lekko oprószam pieprzem i solą. Kolejno idą śledzie znowu majonez i przyprawiam.

Teraz por, ogórki, śledzie i majonez. Na wierzchu dekoruję marchewką i groszkiem.
Przystawka śledziowa
Marchew i groszek odcedzam, każdy osobno. Z filetów ściągam skórę
Przystawka śledziowa
W pucharku układam kolejno, marchew, groszek
Przystawka śledziowa
majonez, lekko oprószam pieprzem i solą.
Przystawka śledziowa
Kolejno idą śledzie znowu majonez i przyprawiam.
Przystawka śledziowa