wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Pstrąg, mój pierwszy, z ryżem na masełku

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Powiem Wam że wyszedł smaczny, a ten ryż z masełkiem......idealne połączenie :)

Pstrąg, mój pierwszy, z ryżem na masełku

Składniki:

Pstrąg, mój pierwszy, z ryżem na masełku

 

  • 2 duże pstrągi
  • 1 cytryna
  • sól, zioła
  • olej do smażenia
  • pół kostki masła
  • Panierka:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • DODATEK:
  • torebka ryżu
  • 4 marchewki
  • 1/5 szklanki wody
  • łyżka vegety
  • 2 łyżki masła
  • 1 torebka do gotowania na parze

Sposób przygotowania:

Pstrąg, mój pierwszy, z ryżem na masełku
RYBA: Rybę oczyszczamy, dokładnie myjemy (zostawiamy głowę i ogon) polewamy z każdej strony sokiem z połowy cytryny, dużo solimy, dodajemy zioła (ja użyłam suszonych). Odstawiamy na pół godziny. Mąkę z bułką tartą mieszamy, obtaczamy w niej rybę i od razu wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy z każdej strony (tak aby skórka była chrupiąca:)



RYŻ: Do torebki wrzucamy ryż , pokrojoną w krążki marchewkę, zagotowana wodę (1,5 szkl) mieszamy z łyżką vegety, zalewamy ryż z marchewką, dodajemy 2 łyżki masła.
Gotujemy w mikrofali na pełnej mocy ok 10minut.



PODANIE: Ryba idealnie smakuje z cytryną i plasterkiem masełka.



Smacznego!!!!