Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 746]

Pstrąg pieczony z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pstrągi są bardzo zdrowe, więc jemy je często. Pieczony pstrąg to pyszne i lekkie danie. Smak ryby warto wzbogacić dodatkami warzywnymi, np.natką pietruszki i cukinią.

Pstrąg pieczony z cukinią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pstrąg pieczony z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg pieczony z cukinią

Przygotowanie ryb

Pstrąg pieczony z cukinią
Pstrągi sprawiamy, a następnie przyprawiamy

Pstrągi pozbawiamy wnętrzności i łusek. Ryby nacinamy, przyprawiamy w środku i na zewnątrz solą, pieprzem ziołowym, papryką mieloną. Odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie cukinii

Pstrąg pieczony z cukinią
Plastry cukinii moczymy w oliwie z oregano

Robimy marynatę z oliwy i oregano. Cukinię kroimy w plastry, każdy z nich solimy i moczymy w marynacie, a następnie smażymy chwilę na patelni (z dwóch stron).

Przygotowanie masła ziołowego

Pstrąg pieczony z cukinią
Masło ziołowe włożymy do środka naszych ryb

Masło ucieramy z solą, pieprzem ziołowym, ostrą papryką, oregano, ziołami prowansalskimi.

ETAP 4:

Pstrąg pieczony z cukinią

Do środka pstrągów wkładamy masło ziołowe...

ETAP 5:

Pstrąg pieczony z cukinią

...następnie po porcji natki pietruszki...

ETAP 6:

Pstrąg pieczony z cukinią

...i po kilka plastrów cukinij

ETAP 7:

Pstrąg pieczony z cukinią

Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Pstrągi owijamy szynką i przekładamy do naczynia.

ETAP 8:

Pstrąg pieczony z cukinią

Pstrągi obkładamy plastrami cukinii. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 225 st.C. Po 5 min. zmieniamy temperaturę na 200 st.C i pieczemy jeszcze 20 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Tagi:

cukinia dania