Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 688]

Pstrąg z sosem cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię pstrągi, bo są zdrowe i smaczne. Oto mój najnowszy sposób na tę rybę - pstrąg w sosie cebulowym podany z frytkami z młodych ziemniaków.

Pstrąg z sosem cebulowym

Składniki:

Pstrąg z sosem cebulowym

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg z sosem cebulowym

Przygotowanie ryby

Czosnek siekamy.

Pstrągi sprawiamy, oczyszczamy, wierzch i środek ryby przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie sosu

Pstrąg z sosem cebulowym
Sos cebulowy na bazie śmietanki kremówki i cebuli

Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, podsmażamy do miękkości, dodając odrobinę czosnku.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Wlewamy śmietanę, gotujemy razem ok.10 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku.

Przygotowanie ryby z dodatkami

Pstrąg z sosem cebulowym
Ryba z sosem gotowa do wstawienia do piekarnika

Pstrągi układamy na foliach aluminiowych. Do środka ryb wkładamy umyty koperek i cebulę z sosu.

Ryby polewamy sosem, zawijamy folie.

Przygotowanie frytek

Ziemniaki myjemy, obieramy, ponownie myjemy, kroimy w paski. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Posypujemy frytki solą, ostrą papryką, oregano, polewamy oliwą.

Pieczenie

Ryby i frytki wkładamy równocześnie do piekarnika rozgrzanego uprzednio do 200 st.C, pieczemy 25 minut.

Tagi:

ryba obiad danie