reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ptysie z ciasta parzonego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto parzone to bardzo uniwersalne ciasto, bo smakuje i na słodko i wytrawnie jako dodatek do zup, choć ja sama za taką wersją nie przepadam.

Ptysie z ciasta parzonego

Składniki:

Ptysie z ciasta parzonego

 

  • Składniki około 16 nie za dużych ptysi
  • 125 g masła ( najlepiej pół na pół ze smalcem)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka maki
  • 4 jajka L lub 5 M

Sposób przygotowania:

Ptysie z ciasta parzonego

przygotowanie

Ptysie z ciasta parzonego
masło najlepiej połączyć ze smalcem, tym razem jednak go nie miałam

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i podgrzewamy do zagotowania wsypujemy mąkę i początkowo gotujemy do zgęstnienia - zmniejszamy gaz i mieszając prażymy ciasto około 5 minut aż na dnie zrobi się biały osad a ciasto będzie jednorodne i szkliste.

ubijanie

Ptysie z ciasta parzonego
gdy ciasto mamy szkliste i po obrzeżach zrobi nam się biały nalot to możemy wyłączyć gaz

Ciasto studzimy, a potem ubijamy robotem dodając pojedynczo jajka, po każdym dodaniu dokładnie ubijamy do połączenia się składników.

pieczenie

Ptysie z ciasta parzonego
U mnie podwójna warstwa wyciśnięta z rękawa

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub porcjujemy łyżką bezpośrednio na lekko natłuszczoną blaszkę.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni- wkładamy ptysie i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy około 20-25 minut aż nasze ptysie będą złociste.


Kremem przekładamy gdy ostygną a najlepiej przed samym podaniem, żeby ciasto nadal było chrupiące.


Tagi:

ptysie ciastka