Myszata1993

Myszata1993

Szef Kuchni
[Przepisów: 34]

Ptysie z kremem brzoskiwniowym i śmietankowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Propozycja na słodkie szaleństwo, ptysie z brzoskwiniowym budyniem z kawałkami owoców oraz kremem śmietankowym z galaretką agrestową.

Ptysie z kremem brzoskiwniowym i śmietankowym

Składniki:

Ptysie z kremem brzoskiwniowym i śmietankowym

 

Sposób przygotowania:

Ptysie z kremem brzoskiwniowym i śmietankowym
Ciasto parzone:

W garnku zagotować wodę, dodać masło, poczekać, aż całkowicie się rozpuści. Na gotującą się wodę z masłem wsypać mąkę, energicznie mieszać do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto ostudzić, zmiksować z jajkami. Na blachę wyłożoną papierem nakładać ciasto (okręgi o średnicy 3 cm), piec 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Po upieczeniu ptysie przekroić na pół.

Krem brzoskwiniowy:

Brzoskwinie z puszki pokroić w drobną kosteczkę.

Szklankę mleka i szklankę soku zagotować, dodać cukier. Pozostałe mleko rozmieszać z mąkami i pastą waniliową. Tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka z sokiem, mieszać, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Budyń ostudzić, zmiksować z masłem, dodać pokrojone owoce. Nakładać na ptysie.

Krem śmietankowy:

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do stężenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i tężejącą galaretką. Przekładać ptysie.

Gotowe ptysie udekorować rozpuszczoną czekoladą i cukrem pudrem.