Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1239]

Ptysie z kremem piernikowym i karmelem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo polecam przygotować takie ptysie, które są niezwykle pyszne i idealnie nadają się na świąteczny stół. Upieczcie, a będziecie zachwyceni. Polecam.

Ptysie z kremem piernikowym i karmelem

Składniki:

Ptysie z kremem piernikowym i karmelem

Ciasto:

  • 25 dag dag masła lub margaryny
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • około 8 małych jajek

Krem piernikowy:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 25 dag serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Karmel:

  • 5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Ptysie z kremem piernikowym i karmelem
1. Ciasto: Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem ( ja tak zrobiłam ). Gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Gdy masa będzie jednolita i gęsta przekładamy ją do miski i bardzo dokładnie studzimy.

Następnie do zimnej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste. Możemy zużyć całe osiem jajek albo mniej, trzeba wyczuć ten moment, żeby ciasto nie było ani za gęste, ani za rzadkie.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do worka cukierniczego i na suchą niczym nie wyłożoną ani nie posmarowaną blaszkę wyciskamy rozetki, wielkości takiej jakie chcemy mieć ptysie. Najlepiej, żeby były jednakowe. Następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone ptysie studzimy i przekrawamy na pół.

2. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy serek mascarpone, przyprawę do piernika i cukier puder do smaku, ubijamy do połączenia się składników. Następnie krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Kremem przekładamy ptysie.

3. Karmel: Na suchą i zimną patelnię wsypujemy cukier, podgrzewamy cały czas mieszając, cukier będzie rozpuszczał i powstanie z niego lekko karmelowy płyn, wtedy zdejmujemy patelnie z ognia i lekko studzimy, następnie za pomocą widelca ciągniemy z karmelu nitki, które układamy na ptysiach.

4. Podanie: Ptysie można ułożyć na talerzu w kształcie wianuszka i udekorować nitkami karmelu.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 2 blaszki ptysiów.

Tagi:

ptysie ciastka