jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ptysie z sałatką z awokado i tuńczyka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Co mogę napisać? Są PYCHA!!! Połączenie awokado i tuńczyka to jedno z moich ulubionych , więc i ptysie z tym nadzieniem nie mają sobie równych!

Ptysie z sałatką z awokado i tuńczyka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ptysie z sałatką z awokado i tuńczyka

CIASTO:

NADZIENIE:

  • 2 awokado,
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (170 gram puszka)
  • 3 jajka,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • mały pęczek szczypiorku,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,
  • sok z cytryny (ok 1 łyżka)

Sposób przygotowania:

Ptysie z sałatką z awokado i tuńczyka

ETAP 1

Ptysie z sałatką z awokado i tuńczyka
Tłuszcz rozpuszczamy w wodzie

Wodę i margarynę umieszczamy w garnku. Podgrzewamy do rozpuszczenia tłuszczu.

ETAP 2

Ptysie z sałatką z awokado i tuńczyka
Wykonujemy tzw "kluskę"

Następnie dodajemy sól i wsypujemy mąkę. Całość zdejmujemy z ognia ciągle mieszając pałką, aby zrobiła się „kluska”. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka.

ETAP 3

Ptysie z sałatką z awokado i tuńczyka
Ciasto wyciskamy na przygotowaną blaszkę

Tak przygotowane delikatnie studzimy. Następnie dodajemy stopniowo jajka. Całość ucieramy pałką około 10-15 min, by powstało lśniące, gładkie ciasto.

Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskać z niego ptysie.
Ptysie pieczemy około 20 minut w 180°C , do zrumienienia.
Z tej porcji powinno wyjść około 15 sztuk.

ETAP 4

Ptysie z sałatką z awokado i tuńczyka
Składniki sałatki łączymy ze sobą

SAŁATKA:Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Tuńczyk odsączamy. Awokado obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Pokrojonego skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny.
Tak przygotowane składniki przekładamy do miski (talerza). Delikatnie je mieszamy.

ETAP 5

Ptysie z sałatką z awokado i tuńczyka
sałatką napełniamy upieczone ptysie!

Następnie dodajemy posiekany szczypiorek oraz majonez. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.

Gotową sałatką napełniamy upieczone i przekrojone na połowę ptysie. Podajemy!


Tagi:

ptysie