jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Puch śnieżny - ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 19
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto na herbatnikach z dodatkiem sera mielonego z wiaderka i bitej śmietany w proszku jest delikatne jak puszek śnieżny. I dlatego jest tak nazwane, po prostu rozpływa się w ustach.

Puch śnieżny - ciasto Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Puch śnieżny - ciasto

masa na ciasto :

  • ser mielony z wiaderka 600 g
  • ciastka herbatniki 250 g
  • śnieżki 2szt.
  • mleko 1 szklanka
  • cukier puder 4-5 łyżek
  • galaretki zielone 2 szt.
  • wrzątek 500 ml

posypka :

  • wiórki kokosowe 6-7 łyżek
  • cukier 2 łyżki płaskie
  • masło 2 łyżki płaskie

Sposób przygotowania:

Puch śnieżny - ciasto
Na dno blaszki średniej 25 x 26 ułożyć ciastka herbatniki, galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku i wystudzić.

Śmietany śnieżki w proszku ubić z zimnym mlekiem i cukrem, dodać zmielony ser z wiaderka. Miksować aby składniki się dodrze połączyły, wlewać powoli tężejącą , zimną galaretkę. Miksować aż masą się połączy ładnie i wylać na ułożone w blaszce herbatniki. Włożyć do lodówki aby masa stężała na kilka godzin.

Na patelni roztopić masło z cukrem i dodać wiórki kokosowe, podsmażyć mieszając do momentu aż wiórki się zrumienią. Ostudzonymi posypać po wierzchu ciasta i pozostawić w lodówce na noc.
Puch śnieżny - ciasto
ułożyć na dnie blaszki ciastka herbatniki
Puch śnieżny - ciasto
smietanę w proszku ubić z zimnym mlekiem
Puch śnieżny - ciasto
Dodać cukier puder i ser mielony z wiaderka
Puch śnieżny - ciasto
Miksoawać i dodawać tężejącą galaretkę zieloną
Puch śnieżny - ciasto
Masę wylać na ciastką i wstawić do lodówki aby stężało
Puch śnieżny - ciasto
Wiórki kokosowe podsmażyć na maśle z cukrem do zrumienienia
Puch śnieżny - ciasto
Osudzonym posypać schłodzoną masę