kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pudding ryżowy z karmelizowaną dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodki śniadanie? Jesienny deser czy podwieczorek dla dzieci? Ten pudding z karmelizowaną dynią spełni się jako każde z tych dań.

Pudding ryżowy z karmelizowaną dynią

Składniki:

Pudding ryżowy z karmelizowaną dynią

podstawowe

  • (na 2 porcje)
  • 100 g ryżu do risotto (arborio)
  • łyżka masła
  • 2 szklanki mleka
  • ½ laska wanilii lub esencja waniliowa
  • łyżeczka cukru
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Pudding ryżowy z karmelizowaną dynią
Masło rozgrzewamy w garnku o grubym dni. Dodajemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty. Dolewamy połowę mleka i dodajmy cukier, sól oraz miąższ z ½ laski wanilii i samą laskę. Gotujemy na małym ogniu do miękkości ryżu dolewając stopniowo resztę mleka (i w razi komiczności wodę). Pudding powinien być lekko płynny i kleisty a ryż miękki al nie rozpadający się.

W czasie gdy gotuje si ryż przygotowujmy karmelizowaną dynię.

Dynię obieramy z skórki, wydrążamy, a miąższ kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy dyni 3-4 minuty. Dodajemy cukier oraz cynamon. Przesmażamy aż dynia zmięknie a cukier się skameralizuje (około 5-7 minut).

Pudding ryżowy serwujmy na ciepło z karmelizowaną dynią.