SUPERPRZEPIS

Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowym

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Pyszne, delikatne, skąpane w śmietanowym sosie pulpeciki rybne, przygotowuje się je bardzo szybko więc są idealną propozycja dla leniuszków i dla tych, którzy nie mają sił spędzić więcej niż 30 minut w kuchni ; )

Składniki:

Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowym

 

  • Pulpeciki:
  • 500 gram filetu z mintaja, dorsza lub morszczuka
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • skórka otarta z ¼ cytryny
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • Sos śmietanowo-koperkowy
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz biały
  • 2-3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie )

Sposób przygotowania:

Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowym
Rybę bardzo drobno siekamy lub mielimy przez maszynkę. Do ryby dodajemy posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, bułkę tartą i wbijamy jajko – wszystko starannie wyrabiamy ręką. Wyrobioną masę doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem, wyrabiamy raz jeszcze.

Wilgotną dłonią nabieramy porcję farszu i formujemy okrągłe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i odsmażamy na niej na złoty kolor pulpeciki tj. po 2-4 minuty z każdej strony. Przesmażone pulpeciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.

W miseczce łączmy ze sobą śmietanę kremówkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek – doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odsączone pulpeciki układamy w skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym, wszystko zalewamy masą śmietanową a wierzch posypujemy startym parmezanem.

Tak przygotowane pulpeciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Upieczone pulpeciki serwujemy gorące z ziemniakami z wody, smacznego ; ) 
Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowym
Rybę siekamy mieszamy z jajkiem, bułką, skórką z cytryny i szczypiorkiem
Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowym
Z wyrobionej masy formujemy okrągłe pulpeciki
Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowym
Pulpeciki obsmażamy na złoty kolor na patelni
Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowym
Pulpeciki przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy śmietaną i posypujemy parmezanem