patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 742]

Pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne pulpeciki z mięsa wołowego z serem cheedar w sosie pomidorowym z makaronem. Polecam, idealne danie na obiad i kolację.

Pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym

Składniki:

Pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym

Klopsiki

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 tarte marchewki
  • 4 łyżki tartego sera żółtego np. Cheddar
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Mąka ziemniaczana do obtoczenia

Pozostałe

  • 350 ml soku pomidorowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 kostka rosolowa
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 150 g makaronu np penne

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym
Na samym początku przygotowujemy pulpeciki. Mięso przekładam do miski, dodaję wszystkie składniki. Dokładnie wyrabiam. Formuję małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczam w mące ziemniaczanej.

Do garnka o grubym dnie wlewam 2 szklanki wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, 1 kostkę rosołową. Zagotowuję. Dodaję klopsiki. Zmniejszam ogień. Mieszam co jakiś czas po upływie ok 15 min dodaję makaron i wlewam sok pomidorowy oraz koncentrat pomidorowy. Gotuję jeszcze ok 5 min.

Na koniec doprawiam według gustu solą i pieprzem oraz świeżą natką pietruszki.

Podaję na ciepło.