Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pulpety w kremowym sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Kiedy w zamrażarce macie zapomniany woreczek leśnych grzybów lub w lodówce leżą pieczarki na które nie macie pomysłu, polecam Wam aromatyczny sos z pysznymi, soczystymi pulpecikami :)

Pulpety w kremowym sosie grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w kremowym sosie grzybowym

 

  • Pulpety:
  • 500 gram mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki wody lub mleka
  • ½ pęczka szczypiorku
  • Sól, pieprz
  • Sos grzybowy:
  • 500 gram grzybów leśnych (mrożonych , mogą być też pieczarki )
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka pietruszki
  • 200 ml śmietany 20 %
  • 1-1,5 szklanki bulionu grzybowego lub wołowego

Sposób przygotowania:

Pulpety w kremowym sosie grzybowym
Pulpety: mięso przekładamy do miski. Po środku robimy w głębienie wsypujemy w nie bułkę tartą, wlewamy mleko lub wodę i wbijamy jajko. Mięso wyrabiamy. Dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy do smaku sola i pieprzem i wyrabiamy kolejny raz.

Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy pulpety (wielkości piłeczki pingpongowej ) i układamy je na desce. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej i smażymy pulpety na złoty kolor tj. 3-5 minut z każdej strony. Usmażone pulpety przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy na bok.

Na patelnie przesmażamy na złoty kolor cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy ładnie się zarumieni przekładamy ją na talerzyk. Na patelnie dodajemy 1 łyżkę masła i pokrojone drobno grzyby/lub pieczarki i smażymy je około 5 minut.

Do grzybów wlewamy bulion, przykrywamy i dusimy je około 45 minut (do momentu aż staną się al`dente , pieczarką wystarczy 15 minut ). Po tym czasie do grzybów dodajemy przesmażoną wcześniej cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy śmietankę, doprawiamy sos do smaku sola i pieprzem, dodajemy pulpety i gotujemy około 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje i sos stanie się gęściejszy.

Przed końcem gotowania do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pulpety serwujemy z ziemniakami z wody, smacznego ; ) 
Pulpety w kremowym sosie grzybowym
Mięso łączymy z bułką, pietruszką jajkiem i przyprawami
Pulpety w kremowym sosie grzybowym
Formujemy pulpety i smażymy je na złoty kolor
Pulpety w kremowym sosie grzybowym
Cebulkę przesmażamy na złoty kolor, przekładamy na talerzyk
Pulpety w kremowym sosie grzybowym
Do podduszonych grzybów dodajemy cebulę, pulpety i zalewamy wszystko śmietanką