Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Pulpety z dorsza, łososia i leszcza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie bogate w kwasy omega-3 i białko

Pulpety z dorsza, łososia i leszcza

Składniki:

Pulpety z dorsza, łososia i leszcza

 

  • Przepis na 4 porcje:
  • filety z dorsza, łososia i leszcz (w sumie 400 g)
  • 1 czerstwa bułka pszenna (50 g)
  • ½ szklanki (125 ml) mleka 0,5% tłuszczu, do namoczenia bułki
  • 1 całe jajo (50 g)
  • 2 białe cebule (100 g)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Pulpety z dorsza, łososia i leszcza

Umyte i osuszone filety pokrój na małe kawałki, bułkę namocz w mleku i po namoczeniu dobrze odciśnij, cebulę pokrój w plastry. Wszystkie składniki przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmiksuj malakserem. Do masy rybnej dodaj jajo, pieprz i dobrze wyrób. Dodaj sól (lepiej mniej, niż więcej) i wymieszaj. Formuj pulpety ręką zmoczoną w zimnej wodzie. Wrzucaj pulpety do lekko osolonego wrzątku i gotuj 20-30 minut.


215 kcal/1 porcję


Dowiedz sie więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.