haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Pyszna szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tą szarlotkę możemy podać z lodami i bitą śmietana, jednak brytyjczycy kochają szarlotkę z angielskim sosem custard, zrobionym z mleka i żółtek, aromatyzowanym wanilią - coś jak kisiel mleczny, ale bardziej jajeczny.

Pyszna szarlotka Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pyszna szarlotka

 

Sposób przygotowania:

Pyszna szarlotka
1. Masło siekamy z mąką, używając noża.

2. Żółtka miksujemy z cukrem i śmietana i wlewamy do maki z masłem.

3. Dodajemy proszek do pieczenia i sprawnie wyrabiamy ciasto ręką.

4. Ciasto dzielimy na pół, a jedną z połówek na trzy i wszystko schładzamy w lodówce ok. godziny.

5. W tym czasie obieramy i myjemy jabłka, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączmy nadmiar soku.

6. Większą część ciasta wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Można podpiec spód w piekarniku (180 stopni) ok. 15 minut, żeby sok z jabłek nie przesiąkał do ciasta.

7. Blaszkę smarujemy olejem, po czym spód i boki wykładamy rozwałkowanym ciastem.

8. Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy cynamonem.

9. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, a na końcu dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Wykładamy na jabłka.

10. Resztę ciasta z lodówki ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch szarlotki.

11. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor (40-50 minut)

12. Posypujemy cukrem pudrem.
Pyszna szarlotka
Do szarlotki potrzebujemy startych jabłek, ubitych na sztywno białek i schłodzonego ciasta.
Pyszna szarlotka
Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.
Pyszna szarlotka
Warstwę startych jabłek posypujemy cynamonem
Pyszna szarlotka
Na jabłka wykładamy białka i starte ciasto.
Pyszna szarlotka
Po upieczeniu ciasto powinno mieć złoty kolor.
Pyszna szarlotka
Brytyjczycy jedzą szarlotkę z dodatkiem sosu custard.