Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Quiche lorraine

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To tradycyjne francuskie danie na pewno posmakuje twoim gościom. Jest aksamitne w smaku, pełne boczkowego aromatu i bardzo sycące.

Quiche lorraine

Składniki:

Quiche lorraine

na ciasto

na nadzienie:

  • 10 dag chudego wędzonego boczku,
  • 3 cebule dymki
  • szklanka gęstej śmietanki (kremówki)
  • 6 jajek
  • 5 dag ostrego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • gałka
  • sól, pieprz muszkatołowa
  • tymianek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki szczypiorku

Sposób przygotowania:

Quiche lorraine
1. Mąkę przesiej z solą. Posiekaj z pokrojonym na płatki masłem. Dodaj jajko i śmietanę. Składniki połącz, siekając nożem, a następnie zagnieć ciasto. Rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę na tartę o średnicy 24–26 cm. Przykryj pergaminem, obciąż suchym grochem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i podpiecz na złoty kolor przez 15 minut. Wyjmij, usuń pergamin z grochem.

2. Z boczku odetnij 2 cienkie plasterki do dekoracji. Resztę boczku pokrój w drobną kostkę, zrumień na oleju. Cebulę dymkę ze szczypiorem oczyść, opłucz, posiekaj, dodaj do boczku i usmaż na złoty kolor. Ostudź i przełóż do miski. Dodaj śmietanę roztrzepaną z jajkami i starty na tarce żółty ser. Dopraw czosnkiem, mieloną gałką muszkatołową, tymiankiem, solą i pieprzem.

3. Farsz wymieszaj i przełóż do podpieczonej tarty. Piecz w temp. 200 st. C przez 30 minut, aż masa się zetnie. Udekoruj usmażonymi na chrupko plasterkami boczku i posyp posiekanym szczypiorkiem.