SUPERPRZEPIS

Racuchy z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 270
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Racuchy z ciecierzycy z suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (2)

Bardzo puszyste, idealne na przekąskę oraz smacznie i zdrowe śniadanie lub na kolację... Właśnie takie są racuchy z ciecierzycy z suszonymi pomidorami! Ciecierzyca zawiera sporo białka, witamin oraz minerałów.

Składniki:

Racuchy z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Około 8 sztuk:

  • 100g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki/słoika)
  • 50g mąki pszennej/orkiszowej
  • 50 ml mleka zwierzęcego/roślinnego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła (opcjonalnie)
  • 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna)

Dodatkowo:

Ponadto:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Suszone pomidory:

Racuchy z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Suszone pomidory nadają pysznego posmaku.

Suszone pomidory należy pokroić na mniejsze kawałeczki.

Ciecierzyca:

Racuchy z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Cieicerzycę można ugotować lub użyć konserwowej.

Ciecierzycę należy zblendować - najlepiej na gładkie puree, ale jeżeli pojawią się kawałeczki to nic się nie stanie.

Masa:

Racuchy z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Masa na placuszki powinna być doprawiona wg smaku.

Zblendowaną ciecierzycę połączyć z mąką, mlekiem, sodą oraz żółtkiem i następnie do masy wmieszać ubitą na sztywno pianę z białka.
Na końcu wmieszać suszone pomidory.
Całość doprawić według własnego smaku.

Smażenie:

Racuchy z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Placuszki powinny być odrobinę zarumienione.

Placki smażyć na odrobinie rozgrzanego tłuszczu z obu stron.
(1 łyżka stołowa = 1 placek.)

Podanie:

Racuchy z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
W moim domu takie placuszki znikają w wersji solo.

Placki najlepiej smakują na ciepło.
Można je podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.