MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Ramen z wieprzowiną,krewetkami i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Niezwykle aromatyczna zupa z dodatkiem wieprzowiny, krewetek i jajka

Ramen z wieprzowiną,krewetkami i jajkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ramen z wieprzowiną,krewetkami i jajkiem

 

  • bulion
  • porcja rosołowa
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • pieprz

 

 

  • pozostałe
  • 4 krewetki
  • 1 jajko
  • kawałek schabu
  • liść kapusty pekińskiej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona cebula
  • cebula dymka - część zielona
  • makaron udon - porcja
  • 100ml białego półwytrawnego wina

 

 

Sposób przygotowania:

Ramen z wieprzowiną,krewetkami i jajkiem
bulion: Warzywa obrać i pokroić. Do garnka włożyć warzywa, porcję rosołową, zalać wodą i doprawić pieprzem - gotować około 1,5 godziny. schab: Mięso gotujemy na lekko osolonej wodzie, z dodatkiem 2 ząbków czosnku i połowie cebuli jajko: Do gotującej się wody, wlewamy odrobinę octu i wbijamy jajko. Jajko gotujemy ok 3 minut, ściągamy z wody i odstawiamy. baza do zupy: na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i sezamowy, dodajemy drobno posiekany czosnek i imbir - podsmażamy.



Następnie dodajemy pastę miso, sos sojowy, i mieszamy. Trzymamy na ogniu około 5 minut - mieszając.Bazę mieszamy ze szklanką odcedzonego bulionu, gotujemy. Na patelni lekko podsmażamy plastry schabu i krewetki, gotowe podlewamy sosem sojowym i winem. Dusimy kilka minut. Cebulę dymkę kroimy. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i nakładamy do miski. Zalewamy taką ilością zupy, aby jej poziom ledwo zakrył makaron, i układamy: krewetki, schab, jajko, czerwona cebula, liść kapusty i posypujemy dymką.SMACZNEGO :)
Ramen z wieprzowiną,krewetkami i jajkiem
składniki potrzebne do przygotoania zupy
Ramen z wieprzowiną,krewetkami i jajkiem
Jajko wbijamy na wrzącą wodę i gotujemy 3 minuty
Ramen z wieprzowiną,krewetkami i jajkiem
Schab i krewetki smażymy z dodatkiem wina i sosu sojowego