Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Ratatouille (Potrawka z warzyw)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bakłażana umyć, pokroić w grubą kostkę, posolić i odstawić na durszlaku lub sicie aż puści sok. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry,

Ratatouille (Potrawka z warzyw)

Składniki:

Ratatouille (Potrawka z warzyw)

 

Sposób przygotowania:

Ratatouille (Potrawka z warzyw)
Bakłażana umyć, pokroić w grubą kostkę, posolić i odstawić na durszlaku lub sicie aż puści sok. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w grubą kostkę. Tak samo pokroić cukinię. Cebulę obrać i pokroić w grube talarki, czosnek w plasterki, paprykę w paski. W rondlu obsmażyć na oliwie cebulkę i czosnek, paprykę. Dodać liść laurowy. Bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym, dołożyć do rondla, dusić przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać cukinię, pomidory, tymianek, sól i pieprz. Dusić przez 15 minut.