anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Razowa tarta ze śliwkami i serem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Połączenie śliwek i masy twarożkowej na idealnie kruchym, lekko razowym spodzie z migdałową posypką.

Razowa tarta ze śliwkami i serem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Razowa tarta ze śliwkami i serem

 

 

Sposób przygotowania:

Razowa tarta ze śliwkami i serem
SPÓD DO TARTY: miękkie masło ucieram z cukrem pudrem do białości. Następnie dodaję wymieszane wszystkie rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wszystko miksuję na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Teraz wszystko szybko łączę rękami w kulę, dzielę ją na dwie równe części i zawijam w folię spożywczą. Jedną część wkładam do lodówki na 30 minut do schłodzenia.



Ponieważ do upieczenia tej tarty wystarcza mi tylko połowa tej porcji ciasta, to drugą część wkładam do zamrażarki, do wykorzystania przy okazji pieczenia kolejnej tarty. Gdy ciasto jest schłodzone, wysmarowaną masłem formę do tarty wylepiam ciastem i nakłuwam je widelcem. Do środka wkładam arkusz papieru do pieczenia, wsypuję fasolę przeznaczoną wyłącznie do pieczenia. Formę wstawiam do nagrzanego do 190*C piekarnika i piekę 10 minut, następnie usuwam papier z fasolą i piekę kolejne 5 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystudzenia.



FARSZ: twarożek mieszam ze śmietaną, cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną. Masę twarożkową rozkładam na podpieczonym spodzie, układam umyte i pozbawione pestek śliwki. Całość posypuję płatkami migdałowymi i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piekę 30 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
Razowa tarta ze śliwkami i serem
Masę twarożkową rozkładam na podpieczonym spodzie.
Razowa tarta ze śliwkami i serem
Na masie serowej układam umyte i pozbawione pestek śliwki.

Tagi:

tarta śliwki