SUPERPRZEPIS

Razowy keks z daktylami

  • 6
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Razowy keks z daktylami Więcej zdjęć (4)

Chcąc się zdrowo odżywiać nie trzeba całkowicie rezygnować z tradycyjnych wielkanocnych wypieków. Wystarczy upiec je z nieco zdrowszych składników.

Składniki:

Razowy keks z daktylami

 

  • mąka pszenna pełnoziarnista - 240 g
  • mąka tortowa - 150 g
  • daktyle /posiekane/ - 150 g
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 50 g
  • wrząca woda – 100 ml
  • cukier trzcinowy – 150 g
  • miękkie masło – 180 g
  • jajka – 4 szt.
  • syrop klonowy - 1/2 szk.
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • DO DEKORACJI:
  • lukier, cukrowe jajeczka i listki melisy

Sposób przygotowania:

Razowy keks z daktylami
Pokrojone daktyle zalewam wrzącą wodą, dodaję sodę oczyszczoną i odstawiam na 10 minut. Dodaję syrop klonowy, mieszam i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksuję z cukrem na puszysty krem. Następnie dodaję po jednym jajku, każdorazowo dokładnie miksując. Dodaję daktyle razem z wodą,w której się moczyły, krótko miksuję i dodaję partiami obie mąki, proszek do pieczenia i tym razem miksuję na najniższych obrotach miksera. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 27 x 8,5 cm. Foremkę wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 75 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjmuję z piekarnika, zostawiam w foremce ok. 10 minut do przestygnięcia. Następnie wyjmuję na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto dekoruję lukrem, cukrowymi jajeczkami i listkami melisy lub oprószam cukrem pudrem.
Razowy keks z daktylami
Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Razowy keks z daktylami
Następnie wyjmuję na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.
Razowy keks z daktylami
Wystudzone ciasto dekoruję lukrem, cukrowymi jajeczkami.