Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Resztkowa zapiekanka makaronowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zapiekanka z dodatkiem kotletów z poprzedniego obiadu.

Resztkowa zapiekanka makaronowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Resztkowa zapiekanka makaronowa

 

  • 3 kotlety mielone,
  • opakowanie makaronu świderki,
  • groszek z puszki,
  • cebula,
  • ser żółty,
  • 1 jajko,
  • śmietana,
  • pół słoika sosu bolońskiego,
  • ulubione przyprawy.

 

Sposób przygotowania:

Resztkowa zapiekanka makaronowa
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem, odlewamy i odstawiamy. Kotlety kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do pokrojonych kotletów. Podsmażamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wsypujemy do niego makaron, podsmażoną cebulkę i kotlety oraz groszek. W oddzielnym naczyniu mieszamy śmietanę, jajko i sos boloński, wsypujemy do tego swoje ulubione przyprawy oraz garść startego żółtego sera. Dokładnie mieszamy i zalewamy tym makaron. Znowu wszystko dokładnie mieszamy. Po wierzchu posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż ser na wierzchu się zarumieni.
Resztkowa zapiekanka makaronowa
Na pierwszym planie sos do zalania zapiekanki, z tyłu naczynie wysmarowane tłuszczem
Resztkowa zapiekanka makaronowa
Zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy, aż się zarumieni