edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 983]

SUPERPRZEPIS

Risotto z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Do dania użyłam mocno dojrzałych pieczarek z ciemnymi blaszkami. Według mnie są bardziej aromatyczne i mają intensywniejszy smak niż te jeszcze nie rozwinięte i idealnie komponują się z rozmarynem i tymiankiem.

Risotto z pieczarkami

Składniki:

Risotto z pieczarkami

 

  • 1 szklanka ryżu carnarolli lub arborio
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 50 dag dojrzałych pieczarek
  • 1 mała łagodna cebula
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • około 3-3,5 szklanki bulionu warzywnego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • czosnek granulowany
  • suszona cebula
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  • suszona natka pietruszki
  • duża szczypta suszonego, sproszkowanego borowika
  • tarty parmezan lub ulubiony żółty ser

Sposób przygotowania:

Risotto z pieczarkami

ETAP 1:

Risotto z pieczarkami
Pieczarki obsmażyć na łyżce oleju i łyżce masła do całkowitego odparowania płynu.

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, obsmażyć na łyżce oleju i łyżce masła do całkowitego odparowania płynu, doprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 2:

Risotto z pieczarkami
Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać suchy ryż.

Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać suchy ryż.

ETAP 3:

Risotto z pieczarkami
Mieszając smażyć, aż ryż zacznie się robić szklisty, wlać wino i smażyć do jego odparowania.

Mieszając smażyć, aż ryż zacznie się robić szklisty, wlać wino i smażyć do jego odparowania.

ETAP 4:

Risotto z pieczarkami
Cały czas mieszając, dolewać gorący bulion

Następnie, cały czas mieszając, dolewać po około pół szklanki gorącego bulionu. Przy czym każdą następną porcję wlewać po wchłonięciu przez ryż poprzedniej.

ETAP 5:

Risotto z pieczarkami
miękki ryż , doprawić go do smaku przyprawami i ziołami.

Kiedy ryż będzie odpowiednio miękki, doprawić go do smaku przyprawami i ziołami.

ETAP 6:

Risotto z pieczarkami
Dołożyć pieczarki i wymieszać.

Dołożyć pieczarki i wymieszać. Jeśli chcemy dodać parmezan i masło, dla otrzymania bardziej kremowej konsystencji i zwiększenia kaloryczności, jest to właśnie odpowiednia chwila.
Ja posypałam risotto posiekanym żółtym serem dopiero na talerzu.

Tagi:

dania risotto