żabka

żabka

Kucharz
[Przepisów: 8]

Risotto z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smacznego !!! Polecam !!!

Risotto z warzywami

Składniki:

Risotto z warzywami

 

  • 250 g okrągłego ryżu
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oregano
  • oliwa
  • 0,3 kg cukinii
  • 1 por
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, bazylia
  • 1/4 szklanki czerwonego pół wytrawnego wina
  • 1 l bulionu
  • 5-10 dag startego parmezanu

 

Sposób przygotowania:

Risotto z warzywami
Pokrojoną w kostkę cebulę wymieszać z oregano i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Dodać ryż i podsmażać, aż będzie szklisty. Dodać wino i gotować, aż nadmiar płynu odparuje. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, pokrojonego w plasterki pora, pomidory i bulion. Posolić, popieprzyć i dodać bazylię. Gotować około 20 minut, aż ryż będzie miękki i nadmiar płynu odparuje. Posypać parmezanem i natychmiast podawać.