Wszystko co musimy wiedzieć o dyni

Duża pomarańczowa kula, słynna z amerykańskiego święta Halloween. Mowa tu o dyni. Ale którą wybrać? Jak przechowywać? Nie martwcie się, odpowiedzi na te pytania znajdziecie w poniższym artykule. Zapraszamy!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Wszystko co musimy wiedzieć o dyni
fot. Fotolia
Dynia jest warzywnym hitem tej jesieni. Wykorzystujemy ją do ciast, rozmaitych deserów, dań wytrawnych oraz pysznych przetworów. Sprawdźcie, jak wybrać odpowiednią dynię. Zapraszamy!

Jaką dynię wybrać?

Ponieważ dynię uprawia się latem, a zbiera późnym latem lub wczesną jesienią gromadzi ona coraz więcej miłośników wokół siebie. Aby kupić najlepszą dynię należy sprawdzić jej skórkę – czy oby na pewno jest jędrna, nie ma plamek ani pleśni oraz wagę „bańki”, ponieważ powinna być ona stosunkowo ciężka niż wizualnie wygląda. Jeżeli natrafimy na miękką skórkę, oznacza to, że dynia jest niedojrzała lub przesiąknięta wodą.

Jak przechowywać dynię?

Maksymalnie dynię, możemy przechowywać do 6 miesięcy w temperaturze od 10 do 15 stopni.  Warto pamiętać, że nie możemy jej narażać na promienie słoneczne, bardzo wysokie lub bardzo niskie temperatury. Jeżeli dynia została już przekrojona lub pokrojona, wtedy należy ją owinąć folią spożywczą i trzymać w lodówce maksymalnie 5 dni.  

Jeżeli chcemy dynię zamrozić to możemy to zrobić jedynie na dwa sposoby. Pierwszy, to mrożenie surowej dyni w kawałkach. Oczyszczoną bańkę należy pokroić na 3 cm kosteczkę, włożyć do torebki, ale niezbyt ciasno i zamrozić. Drugim sposobem, jest mrożenie puree z dyni. Ugotowany wcześniej i przestudzony przecier należy zamrozić w kubeczkach lub pojemniczkach. Warto jednak pamiętać, że do przecieru powinniśmy dodać małą ilość kwaśnego owocu.

                                  
                                   zdjęcie: Fotolia

Rodzaje dyni

Na rynku mamy szeroki dostęp do rozmaitych kolorowych dyń. Ale która jest najlepsza?  Przedstawiamy Wam krótki opis najpopularniejszych dyń. Może któraś szczególnie Wam podpasuje?

- Dynia zwyczajna
Jest to najpopularniejsza dynia dostępna na rynku, wykorzystywana jako składnik bazowy wielu potraw oraz jako dekoracja. W kształcie okrągła, choć zdarzają się zwyczajne dynie podłużne, o pomarańczowej barwie. Ze względu na swój mało słodki smak oraz aromat, idealnie sprawdza się jako składnik pikli, sosów oraz dań mocna przyprawionych.

- Dynia piżmowa
Charakterystyczna odmiana dyni o gruszkowatym kształcie i beżowo-kremowej barwie. Miąższ jest złocisty lub pomarańczowy z małą ilością pestek. Charakteryzuje ją gładka skórka i specyficzny słodko maślany smak.  Dynia piżmowa świetnie sprawdza się jako składnik słodkich zup, zapiekanek, dań głównych oraz rozmaitych deserów.

- Dynia japońska - kabocha
Specyficzna spłaszczona dynia, o chropowatej, twardej, ciemnozielonej skórce. Posiada kremowy i słodki miąższ. Kabocha, najczęściej wykorzystywana jest do rozmaitych ciast i deserów. Ponadto idealnie nadaje się do pieczenia lub smażenia.

- Dynia hokkaido
Mała, jasnopomarańczowa dynia japońska z charakterystycznym ciemnopomarańczowym miąższem. Wykorzystywana do pieczenia, smażenia, gotowania na parze oraz wyrobu zup dyniowych.

- Dynia makaronowa
Podłużna japońska dynia, o ciekawym żółtym miąższu, który po ugotowaniu wygląda jak nitki makaronowe. Dynia makaronowa świetnie nadaje się do gotowania w całości, pieczenia oraz jako zamieni makaronu.