reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 648]

Rogaliki z budyniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealna na podwieczorek z kawą zbożową lub mlekiem, ale równie dobrze sprawdzają się jako drugie śniadanie do szkoły.

Rogaliki z budyniem

Składniki:

Rogaliki z budyniem

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 jajko do smarowania

Sposób przygotowania:

Rogaliki z budyniem

przygotowanie

Rogaliki z budyniem
w ciepłe dni ciasto rośnie bardzo szybko

Zaczynamy od przygotowania budyniu-

W połowie szklanki mleka ,rozrabiamy budyń - resztę zagotowujemy .

Do gotującego mleka wlewamy zawiesinę i mieszamy do zagotowania.

Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i mocno chłodzimy ( najlepiej ugotować go kilka godzin wcześniej)

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy letnie mleko i odstawiamy na 20 minut- aż "ruszą"

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i jajka, zawiesinę drożdży i wyrabiamy.

Można użyć robota z hakami.

przygotowanie

Rogaliki z budyniem
boki trójkącików dokładnie smarujemy i delikatnie dociskamy przy zwijaniu

Masło rozpuszczamy i letnie dodajemy do ciasta- wyrabiamy około 10 minut.

Ciasto przykrywamy folią i ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30minut.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i każdą wałkujemy na grubość około 0,5 cm, dzielimy na 8 kawałków.

pieczenie

Rogaliki z budyniem
rogaliki można posmarować jajkiem lub wodą

nakładamy budyń, smarujemy boki trójkąta( rozkłóconym jajkiem) i zwijamy od szerszej części.

Górę rogalików można również posmarować jajkiem, ale nie jest to konieczne

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Można odstawić do wyrośnięcia, ja jednak od razu piekę w temperaturze 175 stopni przez 15 minut.

Upieczone studzimy i posypujemy cukrem pudrem