eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1773]

Rolada boczkowa Eli z papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna rolada czosnkowa z boczku z dodatkiem czerwonej papryki. Dla amatorów mocno czosnkowych potraw.

Rolada boczkowa Eli z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada boczkowa Eli z papryką

 

  • 1.5 kg świeżego chudego boczku
  • 20 ząbków czosnku-może być mniej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • 4 łyżki oleju do obsmażenia rolady
  • 1 cebula
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • białe bawełniane nici kuchenne

Sposób przygotowania:

Rolada boczkowa Eli z papryką
Boczek umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Boczek rozkroić od szerszej strony,ale nie do końca. Rozkrojony boczek zbić tłuczkiem do mięsa. Paprykę umyć,osuszyć i usunąć szypułkę i nasiona. Miąższ papryki pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Na mięsie rozsmarować czosnek,posypać papryką ostrą i słodką. Posypać kostkami papryki i posolić. Zwinąć ciasno roladę i obwiązać nicią kuchenną. Cebulę obrać z łupinki i posiekać. W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć roladę ze wszystkich stron. Do rolady dodać cebulę,czosnek granulowany.sól i chwilę smażyć. Roladę podlać wodą i dusić około 90 minut. Co jakiś czas podlewać wodą. Gotową roladę schłodzić i odwinąć z nici. Roladę pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Smacznego!
Rolada boczkowa Eli z papryką
Boczek rozkroić od szerszej strony,ale nie do końca.
Rolada boczkowa Eli z papryką
Czosnek obrać z łupinek, przecisnąć przez praskę i rozsmarować na mięsie.
Rolada boczkowa Eli z papryką
Mięso posypać papryką ostrą,słodką,kostkami papryki i posolić.
Rolada boczkowa Eli z papryką
Zwinąć ciasno roladę,obwiązać nicią kuchenną i obtoczyć w słoskiej papryce.

Tagi:

rolada papryka