rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Rolada drożdżowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Rolada na bazie ciasta do pizzy. Idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Można skomponować wg swoich smaków.

Rolada drożdżowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolada drożdżowa

 

  • Na 1 roladę dł. ok 35cm

 

 

  • Farsz:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 40 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 kawałki kiełbasy np. śląskiej
  • 30 dkg startego sera żółtego
  • przyprawy: do pizzy, oregano, pieprz, bazylia, papryka suszona, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Rolada drożdżowa
Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu. Resztę składników przesypujemy do dużej misy, dolewamy olej. Gdy rozczyn wyrośnie przelewamy go do mąki z olejem i mieszamy. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki i dusimy razem z cebulką. Kiełbaskę kroimy w plasterki lub pozostawiamy całą i obsmażamy na patelni. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na długość blaszki do pieczenia. Smarujemy koncentratem. Posypujemy suszonymi ziołami i przyprawami. Całość posypujemy pieczarkami i startym serem, na jednym dłuższym boku układamy talarki lub całe kawałki kiełbasy. Roladę zwijamy zaczynając od boku z kiełbasą. Koniec ciasta dajemy na spód, a wierzch możemy posmarować łyżeczką przecieru i posypać jeszcze odrobiną sera żółtego. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 40 min. Rady Po pierwszych 20 min. można włączyć tylko grzałkę dolną. Roladę najlepiej kroi się przestudzoną. W przypadku krojenia tyle co upieczonej (jak w moim przypadku) staje się ona bardziej "zwarta", niższa i wizualnie mniej atrakcyjna:) Smak pozostaje bez zmian:)
Rolada drożdżowa
Ciasto rozwałkowane i posypane przyprawami
Rolada drożdżowa
rzygotowana rolada w oczekiwaniu na pieczenie
Rolada drożdżowa
Upieczoną roladę najlepiej pokroić po przesrudzeniu