Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Rolada kawowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rolada kawowa z przepyszną masą z dodatkiem cappucino. Wyrazistość kawy doskonale koresponduje z delikatnością całego ciasta. Świetny pomysł na deser!

Rolada kawowa

Składniki:

Rolada kawowa

Na ciasto:

  • 3 jajka
  • 15 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • saszetka kawy cappuccino

Na krem:

  • 30 dag śmietanki 30-proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Rolada kawowa
1. Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z cappuccino w proszku.

2. Masę wylej na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w temp. 170 st. C.

3. Przełóż ciasto na wilgotną ściereczkę, zdejmij papier i zroluj razem ze ściereczką. Odstaw, aby wystygło.

4. Żelatynę zalej odrobiną, zimnej przegotowanej wody i odstaw.

5. Kawę rozpuść w 50 ml gorącej wody. Gdy żelatyna napęcznieje, zalej ją gorącą kawą i mieszaj, aż się rozpuści. Lekko przestudź.

6. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlej powoli kawę. 7. Ciasto rozwiń, usuń ściereczkę i posmaruj je dokładnie kremem. Ponownie zroluj i odstaw do lodówki, aby rolada stężała.