VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 722]

Rolada szpinakowa z maślakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealne śniadanie w formie puszystej rolady szpinakowej z dodatkiem roztartej fety i polskich leśnych maślaków. Niebanalny pomysł na kolację wigilijną lub jako przystawka na świąteczny stół.

Rolada szpinakowa z maślakami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada szpinakowa z maślakami

 

 

 

  • Sos:
  • 190 g jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki tartego chrzanu

Sposób przygotowania:

Rolada szpinakowa z maślakami

ETAP 1:

Rolada szpinakowa z maślakami

Maślaki oczyszczamy. Zalewamy je wodą, tak aby w całości były przykryte. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Zbieramy szum, pod koniec solimy. Po ugotowaniu odcedzamy. Do przygotowania takiej rolady możemy użyć mrożonych maślaków.


Szpinak rozmrażamy na durszlaku. Dusimy w garnku z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sola i pieprzem. Studzimy. Wystudzony mieszamy z żółtkami i mąką. Białka ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli. Do masy szpinakowej delikatnie dodajemy białka.


Gotową masę wylewamy na dużą piekarnikową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy około 12 minut.

ETAP 2:

Rolada szpinakowa z maślakami

Ciepłe jeszcze ciasto odwracamy z papierem na suchą ściereczkę. Zwijamy w rulon.

ETAP 3:

Rolada szpinakowa z maślakami

Ugotowane maślaki smażymy na odrobinie oleju. Wbijamy jajka, smażymy do momentu ich ścięcia. Przyprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 4:

Rolada szpinakowa z maślakami

Ser feta rozdrabniamy widelcem z posiekaną natką pietruszki. Roladę rozwijamy, wierzch smarujemy serem feta. Następnie rozkładamy na całości grzyby. Ciasno zwijamy w rulon. Kroimy w plastry. Roladę możemy podać na ciepło lub jako zimna przekąska.

Podajemy z sosem czosnkowo chrzanowym (jogurt wymieszamy z chrzanem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem).