dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Rolada truskawkowa kropka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybka i pyszna rolada w czerwone kropki z truskawkami i truskawkową galaretką w kremie śmietankowym.

Rolada truskawkowa kropka

Składniki:

Rolada truskawkowa kropka

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • czerwony barwnik

 

  • Krem:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka malinowa
  • 250 g truskawek

Sposób przygotowania:

Rolada truskawkowa kropka

ETAP 1:

Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku.

Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera.

Odkładamy dwie łyżki ciasta i mieszamy z odrobiną czerwonego barwnika. Zabarwionym ciastem na blaszce o wymiarach 30x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia robimy kropki. Wkładamy do piekarnika na 2 minuty w 180 stopniach.

Po tym czasie na podpieczone kropki wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia, odwracamy ponownie i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku (kropki muszą być od spodu).

Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.

ETAP 2:

Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i dokładnie całość miksujemy.

ETAP 3:

Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i wylewamy do płaskiego naczynia.

Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia galaretki.

Następnie delikatnie wyciągamy z naczynia i kroimy na paski grubości ok. 1 cm.

ETAP 4:

Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem.

Na kremie układamy wzdłuż na przemian paski z galaretki i pokrojonych na ćwiartki truskawek i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł.

Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Smacznego :)