Rolada z galaretką

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Rolada z galaretką

Bardzo kolorowa i delikatna rolada z galaretkami. Efekt wart jest zachodu! Taka rolada na pewno spodoba się dzieciom!

Składniki:

Rolada z galaretką

Na ciasto:

  • 12,5 dag mąki
  • 12,5 dag cukru
  • 3 jajka
  • szczypta proszku do pieczenia

Na krem:

  • 400 ml śmietanki 30-proc.
  • galaretka cytrynowa

Na nadzienie:

  • kolorowe galaretki

Sposób przygotowania:

Rolada z galaretką
1. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 12 minut w temp. 180 st. C.

2. Następnie przykryj wilgotną ściereczką, zwiń jak roladę i odstaw do wystygnięcia.

3. Galaretkę cytrynową rozpuść w połowie wody i wystudź. Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania wlewaj cienkim strumieniem galaretkę.

4. Kolorowe galaretki rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody i odstaw do lodówki, by stężały. Wystudzoną roladę rozwiń, usuń ściereczkę i papier. Na cieście rozsmaruj masę śmietanową.

5. Galaretki wyjmij z naczyń. Jeśli są już ścięte, pokrój je w kostkę i rozłóż na śmietanie.

6. Roladę zwiń dość ściśle i ułóż, tak by jej zakończenie znajdowało się na spodzie. Zawiń w papier i odłóż na kilka godzin do lodówki, aby całość dobrze stężała.