Rolada z kremem

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Rolada z kremem

Aksamitna kremowa rolada, która jest łatwa w przygotowaniu. Oprószona kakao prezentuje się genialnie. Wspaniały deser do gorącej kawy!

Składniki:

Rolada z kremem

Na bezę:

Na krem:

  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • cukier puder
  • 2 łyżki ajerkoniaku

Sposób przygotowania:

Rolada z kremem
1. Białka ubij ze szczyptą soli. Ubijając, wsyp cukier, wlej ocet. Ubijaj, aż masa będzie lśniąca. Dodaj mąkę ziemniaczaną i orzechy. Delikatnie wymieszaj.

2. Blachę wyłóż pergaminem. Rozłóż na nim masę, zostaw wolne brzegi. Piecz 10 minut (najlepiej w piekarniku z termoobiegiem) w temp. 160 st. C (bez termoobiegu w temp. 170 st. C.), zmniejsz temp. do 140 st. C i piecz 15 minut. Wyłącz i otwórz piekarnik. Po 5 minutach wyjmij blachę i ostudź bezę.

3. Żółtka połącz z cukrem, ubij na parze na puszysty krem. Masło utrzyj, ubijając dodaj żółtka i likier.

4. Blat odwróć, usuń papier. Szpatułką rozłóż krem. Całość zwiń w roladę, zawiń w pergamin i odstaw do lodówki, aby się dobrze schłodziła. Przed podaniem oprósz kakao.