ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Rolada ze schabu z mięsem mielonym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rolada ze schabu nadziewana mięsem mielonym jest najlepszym domowym wyrobem do pieczywa. Nadaje się do codziennych posiłków ale również na okolicznościowe, uroczyste, wystawne przyjęcia, imprezy, czy święta.

Rolada ze schabu z mięsem mielonym

Składniki:

Rolada ze schabu z mięsem mielonym

 

  • schab bez kości 1 kg,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • cebula 1 sztuka,
  • pieczarki 4 sztuki,
  • papryka czerwona 1 sztuka,
  • kucharek 1 łyżka,
  • papryka chili 1 łyżeczka,
  • słonina wędzona 20 dag

Sposób przygotowania:

Rolada ze schabu z mięsem mielonym

krok 1:

Rolada ze schabu z mięsem mielonym
Świeży kawał schabu najlepiej rozbić w worku foliowym nie będzie poszarpane i nie pryska po stole.

Schab rozciąć na tzw. "motylka" i w worku foliowym dość cienko rozbić tłuczkiem.

krok 2:

Rolada ze schabu z mięsem mielonym
Nadzienie najlepiej przygotowac z godzinę wcześniej przed rozbijaniem schabu aby wystygło.

Na oleju rzepakowym podsmazyc pokrojone drobno cebulę, pieczarki papryki, doprawić do smaku.

krok 3:

Rolada ze schabu z mięsem mielonym
Ndzienie rozsmarowac tak na 3/4 powierzchi mięsa.

Nadzienie rozsmarować na mięsie .

krok 4:

Rolada ze schabu z mięsem mielonym
Obłożyc na wierzchu paskami słoniny wędzonej bez skóry

Obłożyć paskami słoniny na wierzchu, obwiązać nicią i dać na blachę z papierem do pieczenia.

krok 5:

Rolada ze schabu z mięsem mielonym
Rolade upieczoną najlepiej całą noc wystydzić, b edzie się dobrze kroić w całości.

Piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia około 60 minut, w trakcie pieczenia pod koniec polać ciut wodą roladę.