czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 985]

SUPERPRZEPIS

Roladki drobiowe z żurawiną i selerem naciowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Roladki można również gotować na parze lub obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na oleju. To pyszna propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad.

Roladki drobiowe z żurawiną i selerem naciowym

Składniki:

Roladki drobiowe z żurawiną i selerem naciowym

 

  • 700g filetu z kurczaka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka.

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe z żurawiną i selerem naciowym

ETAP 1:

Roladki drobiowe z żurawiną i selerem naciowym
Seler pokroić, dusić na maśle do miękkości.

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.

Seler umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle do miękkości, około 10 minut.

ETAP 2:

Roladki drobiowe z żurawiną i selerem naciowym
Dodać żurawinę, natkę pietruszki i bułkę tartą.

Następnie dodać żurawinę i dusić jeszcze 1 minutę. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą, wymieszać.

ETAP 3:

Roladki drobiowe z żurawiną i selerem naciowym
Nakładać farsz na mięso, zrolować i spiąć.

Nakładać po łyżce farszu na rozbite plastry mięsa. Zrolować i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba natłuszczać) i piec około 25 minut w temp. 200st.