luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Dieta proteinowa Luny i Eliss

Roladki w borówkach i kapuście.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wspaniała propozycja obiadowa na danie mięsne ze słodką nutą

Roladki w borówkach i kapuście.

Składniki:

Roladki w borówkach i kapuście.

 

  • kapusta włoska 1 główka
  • 70 dkg szynki surowej w dużych cienkich plastrach
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
  • 1 jajko
  • słoiczek konfitury z borówek
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki vegety
  • szczypta przyprawy do bigosu

 

Sposób przygotowania:

Roladki w borówkach i kapuście.
Przygotować sos; Bulion zagotować, dodać śliwki wcześniej namoczone i pokrojone . pogotować 10 min , zmiksować blenderem . doprawić do smaku solą i pieprzem.. zagęścić mąką kukurydzianą.Kilka liści kapusty zdjąć w całości (do wyłożenia garnka) ćwierć kapusty posiekać, obgotować . Cebulę przyrumienić, dodać obgotowaną kapustę, przyprawić do smaku poddusić kilka minut , posypać płatkami owsianymi i odstawić do wystudzenia. Dodać jajko i wymieszać. Mięso nadziać nadzieniem, spiąć wykałaczkami w paczuszki i obsmażyć z obu stron. W garnku podlać ok pól szkl wody i łyżkę oleju Wyłożyć garnek liśćmi kapusty i do środka ułożyć nadziane paczuszki. Jeżeli zostało nam nadzienie można wrzucić do środka, Na wierzch ułożyć borówki i przykryć całość liśćmi kapusty.. Dusić na wolnym ogniu ok 40 minut. Podawać z mizerią i w wersji nie dietetycznej z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami.