EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 263]

Roladki z jabłkami, cynamonem i cytrynowym lukrem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrupiące jabłkowe roladki pachnące cynamonem i cytrynowym lukrem to doskonały pomysł na przygotowanie odrobiny słodkości z wykorzystaniem świeżych owoców.

Roladki z jabłkami, cynamonem i cytrynowym lukrem

Składniki:

Roladki z jabłkami, cynamonem i cytrynowym lukrem

 

 

  • Cytrynowy lukier:
  • 1 łyżka ekstrakt naturalny cytryna
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 200 g cukru pudru

 

  • Dodatkowo:
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 rozkłócone jajko
  • olej do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Roladki z jabłkami, cynamonem i cytrynowym lukrem

ETAP 1:

1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Przełożyć do miski, posypać cynamonem, cukrem i całość dokładnie wymieszać.

2. Lukier cytrynowy:
Sok z cytryny i ekstrakt cytrynowy utrzeć z cukrem pudrem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji lukru.

3. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru kryształu dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajka, ekstrakt cytrynowy i wyrośnięte drożdże wymieszać mikserem do połączenia składników.
Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm i pokroić na prostokąty o wymiarach 8x12cm.

4. Na każdym prostokącie ułożyć jabłko, posmarować rozkłóconym jajkiem i zwinąć w roladki.

5. Gotowe roladki ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

6. Po tym czasie roladki wystudzić i polać lukrem cytrynowym.