iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1215]

Roladki z szynki z zielonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Roladki z dodatkiem zielonego groszku zaraz po przygotowaniu są wyśmienite na obiad, ale jak nam zostaną to po wystudzeniu pięknie się kroją i pysznie smakują zamiast wędliny na chlebku.

Roladki z szynki z zielonym groszkiem

Składniki:

Roladki z szynki z zielonym groszkiem

 

  • 1,5 kg surowej szynki
  • 1 pętko wędzonej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 kiszony ogórek
  • 3 łyżeczki musztardy

 

  • zielony groszek

Sposób przygotowania:

Roladki z szynki z zielonym groszkiem

ETAP 1:

Roladki z szynki z zielonym groszkiem
Składniki farszu drobno pokroić i wymieszać.

Mięso pokroić na plastry i cienko rozbić, kiełbasę, cebulę i ogórka pokroić w małą kosteczkę, następnie wymieszać z musztardą.

ETAP 2:

Roladki z szynki z zielonym groszkiem
Zawinąć boki i dokładnie zwinąć roladki.

Plastry mięsa delikatnie posypać pieprzem i posmarować farszem, posypać zielonym groszkiem i zakładając boki zwinąć roladki

ETAP 3:

Roladki z szynki z zielonym groszkiem
Dokładnie owinąć roladki nicią i obsmażyć.

które najlepiej związać nicią, aby w trakcie smażenia farsz został na swoim miejscu.

ETAP 4:

Roladki z szynki z zielonym groszkiem
Roladki dusić długo na małym ogniu i pod przykryciem.

Na patelni podgrzać niewielką ilość oleju i zrumienić na nim roladki po dobrym obsmażeniu mięso zalać wodą dodać do niego niewielką ilość soli, pieprzu i tymianku, przykryć i dusić do miękkości. Kiedy mięso dostatecznie zmięknie to wyjąć je z buliony i ostrożnie zdjąć nić którą były związane roladki, a bulion w którym dusiliśmy mięso zagęścić niewielką ilością mąki wymieszanej z wodą i doprawić do smaku powstały sos.