Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Rolady wieprzowe z kiszoną kapustą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Tak zrobione rolady zadowolą najbardziej wyrafinowane podniebienie.

Rolady wieprzowe z kiszoną kapustą

Składniki:

Rolady wieprzowe z kiszoną kapustą

 

  • 10 plastrów schabu (1,5 cm grubości)
  • 15 dag boczku wędzonego,
  • 15 dag kiełbasy typu śląska,
  • 20 dag kiszonej kapusty,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rolady wieprzowe z kiszoną kapustą
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozbić tłuczkiem. Kapustę odcisnąć i drobno posiekać. Kiełbasę i boczek pokroić w słupki. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Posolić i pozostawić na ok. 20 min. Rozbite płaty posolić, popieprzyć i posypać majerankiem. Położyć na nich kapustę i na przemian ułożyć słupki boczku i kiełbasy. Na wierzch położyć zmożoną cebulę. Płaty zwinąć i obwiązać bawełnianą nitką. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim rolady z wszystkich stron na złoty kolor. Podlać niewielką ilością wody i dusić ok. 1 godz. uzupełniając wodę w miarę parowania. Gotowe rolady wystudzić i usunąć z nich nitkę. Ponownie podgrzać. Powstały sos zagęścić mąką rozbełtaną niewielką ilością wody. Podawać z ziemniakami z wody, pyzami drożdżowymi lub kaszą. Jako dodatek doskonale komponują się zasmażane buraczki lub ogórek kiszony.