Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Rosół z kaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczny i esencjonalny. Jeśli będzie dla ciebie za tłusty, schłodź go w lodówce i zdejmij z wierzchu zupy stężały tłuszcz.

Rosół z kaczki

Składniki:

Rosół z kaczki

 

Sposób przygotowania:

Rosół z kaczki
1. Oczyścić kaczkę, wyjąć ze środka podroby, jeśli nadal tam są i dokładnie umyć mięso. Jeśli kaczka nie mieści się do garnka, można ją pokroić. Do rosołu można dodać też umyte uprzednio podroby (np. serce).

2. Kaczkę włożyć do garnka i zalać w całości wodą.

3. Gotować na bardzo małym ogniu mniej więcej godzinę. Na bieżąco zdejmować sitkiem lub łyżką powstające szumowiny.

4. Po godzinie dodać do wywaru obrane i oczyszczone warzywa: pietruszkę, marchewkę, por, seler i cebulę. Dodać też przyprawy: ziele angielskie, pieprz, sól.

5. Całość gotować ok. godziny. Marchewki wyjąć przed upływem tego czasu, aby się nie rozgotowały.

6. Ok. 15 minut przed końcem gotowania do rosołu dodać lubczyk.

7. Z gotowego rosołu wyjąć mięso i warzywa, doprawić do smaku, przecedzić.

8. Podawać z ugotowanym makaronem, plastrami marchewki, posypany natką lub koperkiem.