Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Rosół z kaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Trzeba na niego trochę poczekać, gdyż jak każdy rosół powinien gotować się niespiesznie i na małym ogniu. Ale warto. Cóż za smak i aromat!

Rosół z kaczki

Składniki:

Rosół z kaczki

 

Sposób przygotowania:

Rosół z kaczki
1. Oczyścić kaczkę, wyjąć ze środka podroby, jeśli nadal tam są i dokładnie umyć mięso. Jeśli kaczka nie mieści się do garnka, można ją pokroić. Do rosołu można dodać też umyte uprzednio podroby (np. serce).

2. Kaczkę włożyć do garnka i zalać w całości wodą. Gotować na bardzo małym ogniu mniej więcej godzinę. Na bieżąco zdejmować sitkiem lub łyżką powstające szumowiny.

W tym czasie umyć i pokroić warzywa.

3. Po godzinie do wywaru dodać obrane warzywa: pietruszkę, marchewkę, por, seler i cebulę. Dodać też przyprawy: ziele angielskie, pieprz, sól. Całość gotować ok. godziny. Marchewki wyjąć przed upływem tego czasu, aby się nie rozgotowały. Ok. 15 minut przed końcem gotowania do rosołu dodać lubczyk.

4. Z gotowego rosołu wyjąć mięso i warzywa, doprawić do smaku, przecedzić. Podawać z ugotowanym makaronem, plastrami marchewki, posypany natką lub koperkiem.